Banner Home
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Costumes, images and tools

Al voltant de cadascuna de les danses catalanes, es dóna una sèrie de circumstàncies, socials, econòmiques, d'espai... que condicionaven i condicionen els balls i les danses.

Entre aquests condicionants, es destaca la diferència de vestuari dels balladors i balladores en els diversos balls i, fins i tot, dins del mateix ball: segons la condició social i l'estatus dels balladors, la zona geogràfica i el tipus de ball.

D'aquesta manera, pot trobar-se, en el mateix ball, alguns balladors amb vestits rics, amb gambeto i amb sabates, o bé, balladores amb vestits blancs i mantellines; mentre que n'hi ha d'altres que van amb espardenyes o vestits més senzills. Aquesta diferència es destaca en el vestit de les balladores: mentre unes porten faldilles de tapisseria i cossos de vellut, les altres van amb vestit de brocat. Això és pel que fa a la condició social o estatus.

Cal dir que, segons la zona geogràfica, també hi ha diferències: per exemple, la zona de muntanya. En aquest cas, les caputxes i les samarres de be o les faldilles llargues de llana en són típiques.

Segons el tipus de danses, es descaquen algunes que tenen vestuari especial i propi; en són un exemple els balls de nans, les moixigangues, les rentadores, les disfressades, les gitanes, els balls de bastons, les danses de cort, etc. 

     

 Cal dir que el vestuari de l'Esbart Català de Dansaires va iniciar-se al 1913. Està basat en models d'entre mitjan del segle XVIII fins les darreries del segle. XIX. Alguns d'ells són reproduccions de models autèntics conservats al Museu Tèxtil i d'Indumentària de Barcelona.

Així, cadascuna de les danses té el seu propi vestuari i cada dansaire vesteix un pèl diferent, per tal d'imitar la manera com tothom es vesteix i es vestia: a la seva manera, però amb certa homogeneïtat temporal.

Altrament, dins del vestuari, pot destacar-se diversos elements que, si bé no són pròpiament indumentària, la complementen: cap-grossos (nans), cintes i mocadors, davantals i mocadors de pit, bastons, espases, mantons.

I també, per acabar aquesta breu descripció del vestuari, destaquem altres elements que fan, del vestuari de les danses catalanes, diferent d'altres: morratxes, ret i mitenes, gambeto, faixes i les nostres barretines.

     

Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
TOC D’INICI. Amb la participació dels Cavallets Cotoners i el Cos de Dansa. to Plaça Sant Jaume,19:45h
23
MERCÈDANSA i GALOP DE LA MERCÈ . Amb la participació de 7 grups convidats de: Ball de Valencians de Lleida, Ball pla de Vilafranca del Penedès, Ball de gitanes de Granollers, Entrada de ball de Caldes de Montbuí, Ball de capgrossos de Manresa, Ball dels x to Av. de la Catedral (matí) i Pl. Sant Jaume (tarda),11h i a les 17:30h.
BALLADA D’ESBARTS. Amb la participació del Cos de Dansa de l’Esbart. to Palauet Albéniz,12:30h.
24
ANADA A OFICI. Amb la participació dels Cavallets Cotoners de Barcelona. to De plaça de Sant Jaume a la plaça de la Mercè.,10h.
SEGUICI DE LA MERCÈ. Amb la participació dels Cavallets Cotoners de Barcelona. to De plaça de de la Mercè a plaça de Sant Jaume.,12h.
CAVALCADA DE LA MERCÈ. Amb la participació dels Cavallets Cotoners i Cavallets Petits. to Del carrer Pelai a la plaça de Sant Jaume.,18h.
25
MATÍ BASTONER. Amb la participació de les 3 colles bastoneres de l’Esbart. Cercavila pels carrers i places de Ciutat Vella. to Pl. Sant Jaume,11h.
26
27
28
29
30

Follow us on